Lody waniliowe i sos custard
Puszyste i kremowe lody waniliowe, bardzo je lubię choć nie tylko te :-) przygotowane z przepisu J.Olivera Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to często sięgam po lody najlepiej z dodatkiem owoców zamiast bitej śmietany :-) Polecam.
Na 1 litr lodów
- 500 ml pełnego mleka
- 560 śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
- 8 dużych jajek
Do rondla wlewamy mleko i śmietanę oraz dodajemy cukier, miąższ z laski wanilii i laskę. Całość zamieszać i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i odstawić na kilka minut.
W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Z mleka wyjąć laskę i przecedzić przez sito całą zawartość rondelka. Teraz powoli nabieramy chochlę mleka i wlewamy na utarte żółtka - cały czas miksując - tak postępujemy z całością. Następnie wlewamy wszystko do tego samego garnuszka całą zawartość i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając drewnianą łyżką. Sos powinien być lśniący i gęsty. Custard jest gotowy gdy spływając z grzbietu łyżki pokryje ją równomierną warstwą.
Gotowy sos przelać do naczynia i wstawić na noc do lodówki, gdy będzie już porządnie schłodzony wlać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji. Można również zmiksować mikserem masę i wstawić do zamrażalnika i wyciągać co ok 20 minut i miksować - powtarzać ok 5-6 razy. Tak by podczas zamrażania niepowstały kryształki lodu.
Smacznego
Wydrukuj przepis