Lody truskawkowo-rabarbarowe
Nie mam dzieci. Moi Rodzice są za daleko, żeby świętować ze mną Dzień Dziecka, choć pamiętają o nim zawsze. Postanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w końcu każda okazja jest dobra. A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.
Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym.
Lody truskawkowo-rabarbarowe
Składniki: (na 1,3 l lodów)
- 350 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody
- 250 ml śmietany kremówki (38%)
- 350 g słodzonego skondensowanego mleka
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić. Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko. Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę, dokładnie połączyć.
Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody do pudełka i zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem, aby lody zmiękły.
Smacznego!
Brunch udał się znakomicie - ale o nim, i o pysznościach, które na niego przygotowałam, w następnym wpisie.