Lody truskawkowe
Podobno lody do Europy z Chin sprowadził wenecki podróżnik Marco Polo. Trudno się więc dziwić, że Włosi stali się mistrzami w przyrządzaniu tego słodkiego przysmaku. Lody we Włoszech to gelato, a lodziarnie w których są serwowane noszą nazwę gelateria. W wielu włoskich gelateriach nadal produkuje się lody korzystając ze starych, tradycyjnych receptur. We włoskich lodziarniach lody nie tylko smakują, ale też wyglądają nieziemsko! Ozdobione świeżymi owocami, kawałkami czekolady, orzechów kuszą wszystkie zmysły. Sekretem smaku włoskich lodów jest to, że pełne są naturalnych składników. Cieszy mnie, że także u nas pojawia się coraz więcej lodziarni oferujących lody rzemieślnicze, przygotowywane z naturalnych składników, o bardzo ciekawych smakach. Ale jeśli macie ochotę, możecie też własnoręcznie przygotować lody w domu, np truskawkowe lub z dodatkiem innych sezonowych owoców (jagód, malin, jeżyn itd). Fajnie jeśli jesteście posiadaczami maszynki do lodów, wtedy przygotujecie je bez większego trudu. Jeśli jednak tak jak ja, nie macie takiego urządzenia, wystarczy blender. Trzeba będzie, co prawda, kilka razy wyjmować masę lodową z zamrażalki i miksować ją aby nie wytrąciły się kryształki lodu, ale efekt warty jest zachodu. A słodki domowy deser ucieszy przede wszystkim dzieci, ale nie tylko. Bo nie znam osoby, która nie lubiłaby lodów.
Składniki:
truskawki - ok. 500- 600 g
cukier - ok. 4 łyżki (w zalezności od smaku truskawek)
jogurt grecki - 200 ml
śmietanka kremówka - 100 ml
słodzone mleko zagęszczone - 100 ml
Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być idealnie schłodzone. Truskawki oczyść, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotuj ok. 10 minut, aż truskawki będą zupełnie miękkie. Odstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Truskawki wraz z sokiem włóż do wysokiego naczynia , dodaj mleko zagęszczone, śmietankę i jogurt. Zmiksuj blenderem na gładki płyn. Naczynie z masą lodową włóż do zamrażalki. Po 30 minutach wyjmij, ponownie miksuj przez chwilę i włóż do zamrażalki. Czynność powtarzaj kilka razy co 30 minut. Lody powinny mrozić się przynajmniej 4 godziny.