Lody śmietankowo-truskawkowe
Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje, a więc testuję .........
Składniki:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g mleka
- 200 g dojrzałych truskawek
- 60-80 g cukru
- 1 łyżka aromatu wanilii
Wykonanie; -Wszystkie składniki do przygotowania lodów powinny być dobrze schłodzone. -Przy pomocy blendera zmiksować je na gładką, jednolitą masę i przełożyć do misy maszynki do lodów. -Włączyć maszynkę i postępować w/g zaleceń producenta. -Moje lody były gotowe po upływie 25 minut i mogłam je spokojnie nakładać do pucharków.
-Jeśli lody nie zostaną zjedzone od razu należy przełożyć je do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika.
i była truskawkowa powtórka...... Składniki:
- 300 g świeżych truskawek
- 150 g pełnego mleka
- 150 g słodkiej śmietanki
- 80 g cukru
- aromat waniliowy do smaku
- skórka cytrynowa do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
-Wszystkie składniki /dobrze schłodzone/ zmiksować na pełnych obrotach melaksera i przełożyć do zmrożonej miski maszynki do lodów. -Włączyć na 30 minut / najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta/.
-Gotowe lody/jeśli nie znikną wczesniej/przełozyć do pojemniczka i zmrozić 2-3 godziny.