Lody śmietankowo-truskawkowe
            
 Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje, a więc testuję .........  
 Składniki:
 
 
- 200 g serka mascarpone
 - 100 g mleka
 - 200 g dojrzałych truskawek
 - 60-80 g cukru
 - 1 łyżka aromatu wanilii
 
 
Wykonanie; -Wszystkie składniki do przygotowania lodów powinny być dobrze schłodzone. -Przy pomocy blendera zmiksować je na gładką, jednolitą masę i przełożyć do misy maszynki do lodów. -Włączyć maszynkę i postępować w/g zaleceń producenta. -Moje lody były gotowe po upływie 25 minut i mogłam je spokojnie nakładać do pucharków.
 -Jeśli lody nie zostaną zjedzone od razu należy przełożyć je do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika. 
 
 
 i była truskawkowa powtórka...... Składniki:
 
 
- 300 g świeżych truskawek
 - 150 g pełnego mleka
 - 150 g słodkiej śmietanki
 - 80 g cukru
 - aromat waniliowy do smaku
 - skórka cytrynowa do smaku
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
 -Wszystkie składniki /dobrze schłodzone/ zmiksować na pełnych obrotach melaksera i przełożyć do zmrożonej miski maszynki do lodów. -Włączyć na 30 minut / najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta/.
 -Gotowe lody/jeśli nie znikną wczesniej/przełozyć do pojemniczka i zmrozić 2-3 godziny.