Lody śmietankowo-truskawkowe

Lody śmietankowo-truskawkowe

Zdjęcie - Lody tśmietankowo-truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje, a więc testuję .........
Składniki:

Zdjęcie - Lody tśmietankowo-truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g mleka
  • 200 g dojrzałych truskawek
  • 60-80 g cukru
  • 1 łyżka aromatu wanilii


Zdjęcie - Lody tśmietankowo-truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWykonanie; -Wszystkie składniki do przygotowania lodów powinny być dobrze schłodzone. -Przy pomocy blendera zmiksować je na gładką, jednolitą masę i przełożyć do misy maszynki do lodów. -Włączyć maszynkę i postępować w/g zaleceń producenta. -Moje lody były gotowe po upływie 25 minut i mogłam je spokojnie nakładać do pucharków.
-Jeśli lody nie zostaną zjedzone od razu należy przełożyć je do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika. Zdjęcie - Lody tśmietankowo-truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i była truskawkowa powtórka...... Składniki:

Zdjęcie - Lody tśmietankowo-truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 300 g świeżych truskawek
  • 150 g pełnego mleka
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 80 g cukru
  • aromat waniliowy do smaku
  • skórka cytrynowa do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny


-Wszystkie składniki /dobrze schłodzone/ zmiksować na pełnych obrotach melaksera i przełożyć do zmrożonej miski maszynki do lodów. -Włączyć na 30 minut / najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta/.
-Gotowe lody/jeśli nie znikną wczesniej/przełozyć do pojemniczka i zmrozić 2-3 godziny.

Kategorie przepisów