Lody rabarbarowe
Na osłodę po mojej niezamierzonej nieobecności mam dla Was przepis na lody rabarbarowe. Domowe lody rabarbarowe oczywiście są pyszne, w smaku kwaskowe i bardzo kremowe. Idealne lody na letnie dni. Jeśli lubimy bardzo kwaskowe lody, dodajemy do nich po prostu mniej cukru… Na pewno warto wypróbować ten przepis :-)
Lody rabarbaroweSkładniki:
- ok. 400 g rabarbaru
- 1-1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
oraz:
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 300 ml śmietany 30-36%
- 150 ml mleka
1. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier (więcej lub mniej w zależności jak kwaśny jest rabarbar i czy wolimy potrawy bardziej czy mniej słodkie) i sok. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zrobi się miękki. Zostawić do przestudzenia a następnie przetrzeć przez sito.
2. Żółtka z cukrem przełożyć do szklanej miski, którą należy ustawić na garnku z gotującą wodą tak, aby dno miski nie stykało się z wodą. Ubijać żółtka, aż zrobią się puszyste (około 10 minut).
3. Śmietanę przelać do rondelka, dolać mleko, wymieszać i podgrzać, aby było bardzo ciepłe, ale nie dopuścić do zagotowania!
4. Do ubitych żółtek dolewać po trochu gorącej mieszanki śmietanowo-mlecznej, cały czas ubijając masę. Po dodaniu całej mieszanki zestawić miskę z rondelka z wodą ale cały czas od czasu do czasu mieszać masę. Jak już lekko przestygnie dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, pamiętać jednak, żeby ca jakiś czas pomieszać masę.
Po wystudzeniu przełożyć masę do pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co pół godziny mieszać masę, żeby rozbić kryształki lodu.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF