Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na osłodę po mojej niezamierzonej nieobecności mam dla Was przepis na lody rabarbarowe. Domowe lody rabarbarowe oczywiście są pyszne, w smaku kwaskowe i bardzo kremowe. Idealne lody na letnie dni. Jeśli lubimy bardzo kwaskowe lody, dodajemy do nich po prostu mniej cukru… Na pewno warto wypróbować ten przepis :-)

Lody rabarbarowe

Składniki:

  • ok. 400 g rabarbaru
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego

oraz:

  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 150 ml mleka

1. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier (więcej lub mniej w zależności jak kwaśny jest rabarbar i czy wolimy potrawy bardziej czy mniej słodkie) i sok. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zrobi się miękki. Zostawić do przestudzenia a następnie przetrzeć przez sito.

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Żółtka z cukrem przełożyć do szklanej miski, którą należy ustawić na garnku z gotującą wodą tak, aby dno miski nie stykało się z wodą. Ubijać żółtka, aż zrobią się puszyste (około 10 minut).

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Śmietanę przelać do rondelka, dolać mleko, wymieszać i podgrzać, aby było bardzo ciepłe, ale nie dopuścić do zagotowania!

4. Do ubitych żółtek dolewać po trochu gorącej mieszanki śmietanowo-mlecznej, cały czas ubijając masę. Po dodaniu całej mieszanki zestawić miskę z rondelka z wodą ale cały czas od czasu do czasu mieszać masę. Jak już lekko przestygnie dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, pamiętać jednak, żeby ca jakiś czas pomieszać masę.

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wystudzeniu przełożyć masę do pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co pół godziny mieszać masę, żeby rozbić kryształki lodu.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów