Lody pomidorowe z sosem karmelowym
Brzmi egzotycznie? I trochę takie jest ;) Ale również naprawdę smaczne. Te lody smakują inaczej niż wszystkie, które jedliście do tej pory. Połączone z sosem karmelowym tworzą kombinację wyjątkową i… idealną. Wszystkim jedzącym te lody smakowało (a tą ilością lodów obdzieliłam sporo chętnych;) – były nawet prośby o dokładkę. Zaintrygowani? To do dzieła! I gratis dokładam pomysł na zabawę. Podajcie te lody (ale koniecznie z sosem!) znajomym i każcie im zgadnąć smak. Nie podołają zadaniu ;)
Składniki:
Na lody:
- 700g przecieru pomidorowego
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- ⅔ szklanki cukru
- 6 dużych żółtek
- Szczypta soli
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki kremówki
Na sos (taka ilość sosu powinna wystarczyć do podania całych lodów):
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ szklanki kremówki
- Ok. ⅓ szklanki mleka
Sposób wykonania:
Przecier wlać do rondelka z grubym dnem, dodać sok z 2 wyparzonych cytryn, 2 łyżeczki cukru i gałkę muszkatołową. Postawić na małym ogniu i odparować, aż zostanie ⅓ objętości od czasu do czasu mieszając, aby pulpa się nie przypaliła (uwaga, bo może pryskać!). Pulpę odstawić na chwilę do ostudzenia, a w tym czasie ubić mikserem żółtka z solą i cukrem do białości. Do pomidorów dodać mleko i ½ szklanki kremówki, wymieszać. Następnie połączyć z masą jajeczną i ponownie dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia, ale nie dopuścić do zagotowania! Najlepiej pomóc sobie termometrem kuchennym i zdjąć mieszaninę z ognia jak osiągnie 85st. C. Do gorącej i gęstej mieszanki dodać resztę kremówki i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mieszaninę umieścić w maszynce do lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Osoby nie posiadające maszynki (w tym ja). Mogą schłodzone lody przelać do pojemnika i schować do zamrażarki. Podczas procesu mrożenia należy je kilkukrotnie wyciągać co 30-60 minut i miksować blenderem, aby rozbić powstające kryształki lodu.
Tuż przed podaniem przygotować sos karmelowy. Jeżeli lody są bardzo mocno zmrożone, mogą być twarde, wtedy warto wyjąć je w tym momencie z zamrażarki, aby dały się potem łatwo nakładać. W rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i podgrzewać, aż osiągnie złoto-brązowy kolor. Trwa to ok. 10-15 minut (ale czas może się znacząco różnić) i należy uważać w końcowym stadium, gdyż cukier potrafi bardzo szybko ściemnieć. Gdy skarmelizowany cukier osiągnie pożądaną barwę (lub moment wcześniej) dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie obserwując konsystencję dodawać po trochu mleka, mieszając, aż sos stanie się dość rzadki. Należy pamiętać, że po połączeniu z zimnymi lodami, sos również się mocno schłodzi, przez co zgęstnieje, więc jeśli będzie za gęsty zrobi się po prostu twardy.
Lody podawać z ciepłym (ale nie gorącym) sosem, można przybrać płatkami migdałowymi.
Smacznego!