Lody pomidorowe z sosem karmelowym

Lody pomidorowe z sosem karmelowym

Brzmi egzotycznie? I trochę takie jest ;) Ale również naprawdę smaczne. Te lody smakują inaczej niż wszystkie, które jedliście do tej pory. Połączone z sosem karmelowym tworzą kombinację wyjątkową i… idealną. Wszystkim jedzącym te lody smakowało (a tą ilością lodów obdzieliłam sporo chętnych;) – były nawet prośby o dokładkę. Zaintrygowani? To do dzieła! I gratis dokładam pomysł na zabawę. Podajcie te lody (ale koniecznie z sosem!) znajomym i każcie im zgadnąć smak. Nie podołają zadaniu ;)

Zdjęcie - Lody pomidorowe z sosem karmelowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Na lody:

  • 700g przecieru pomidorowego
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 6 dużych żółtek
  • Szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki kremówki

Na sos (taka ilość sosu powinna wystarczyć do podania całych lodów):

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ szklanki kremówki
  • Ok. ⅓ szklanki mleka

 

Sposób wykonania:

Przecier wlać do rondelka z grubym dnem, dodać sok z 2 wyparzonych cytryn, 2 łyżeczki cukru i gałkę muszkatołową. Postawić na małym ogniu i odparować, aż zostanie ⅓ objętości od czasu do czasu mieszając, aby pulpa się nie przypaliła (uwaga, bo może pryskać!). Pulpę odstawić na chwilę do ostudzenia, a w tym czasie ubić mikserem żółtka z solą i cukrem do białości. Do pomidorów dodać mleko i ½ szklanki kremówki, wymieszać. Następnie połączyć z masą jajeczną i ponownie dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia, ale nie dopuścić do zagotowania! Najlepiej pomóc sobie termometrem kuchennym i zdjąć mieszaninę z ognia jak osiągnie 85st. C. Do gorącej i gęstej mieszanki dodać resztę kremówki i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mieszaninę umieścić w maszynce do lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Osoby nie posiadające maszynki (w tym ja). Mogą schłodzone lody przelać do pojemnika i schować do zamrażarki. Podczas procesu mrożenia należy je kilkukrotnie wyciągać co 30-60 minut i miksować blenderem, aby rozbić powstające kryształki lodu.

Tuż przed podaniem przygotować sos karmelowy. Jeżeli lody są bardzo mocno zmrożone, mogą być twarde, wtedy warto wyjąć je w tym momencie z zamrażarki, aby dały się potem łatwo nakładać. W rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i podgrzewać, aż osiągnie złoto-brązowy kolor. Trwa to ok. 10-15 minut (ale czas może się znacząco różnić) i należy uważać w końcowym stadium, gdyż cukier potrafi bardzo szybko ściemnieć. Gdy skarmelizowany cukier osiągnie pożądaną barwę (lub moment wcześniej) dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie obserwując konsystencję dodawać po trochu mleka, mieszając, aż sos stanie się dość rzadki. Należy pamiętać, że po połączeniu z zimnymi lodami, sos również się mocno schłodzi, przez co zgęstnieje, więc jeśli będzie za gęsty zrobi się po prostu twardy.

Lody podawać z ciepłym (ale nie gorącym) sosem, można przybrać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Zdjęcie - Lody pomidorowe z sosem karmelowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody pomidorowe z sosem karmelowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów