Lody o smaku ''Białych Michałków''
Lubicie lody bo ja bardzo, zwłaszcza takie trochę roztopione a'la szejk. Smak tych cukierków bardzo mi posmakował więc postanowiłam zrobić coś na orzeźwienie - choć lato w tym roku nie dopisuje, ale lody mogę jeść i latem i zimą :-) a Wy lubicie lody
- 300 g cukierków ''białych michałków''
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
Na ok 1 litr
Cukierki obrać z papierków wrzucić do miseczki - rozpuścić na parze. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie zmiksować z rozpuszczonymi cukierkami - odstawić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą cukierkową - wstawić do lodówki na noc do porządnego schłodzenia. Kolejnego dnia przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji producenta.
bez maszyny
Schłodzoną masę zmiksować, ok 5 minut i przełożyć do pojemnika - wstawić do zamrażalki. Co jakiś czas wyjmować i miksować w pojemniku aby niepowstały kryształki lodu.
Smacznego
Wydrukuj przepis