Lody kakaowe / z maszynki /

Lody kakaowe / z maszynki /

Zdjęcie - Lody kakaowe / z maszynki / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Choć pogoda nie rozpieszcza zatęskniłam za lodami. Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do lodów całkowicie przestałam odwiedzać lodziarnie. Przyjemność tworzenia , a potem konsumpcji tych pyszności jest ogromna. Łatwość z jaką można zrobić sobie pyszne , naturalne , wielosmakowe lody przekonały mnie ,że było warto.
Lody można zrobić wpawdzie bez maszynki i są równie dobre, ale jak się bawić, to na całego .....
Pierwsze lody domowe zaczęłam robić już kilka lat temu. Były to lody na bazie mrożonych bananów lub zamrożonej śmietany i truskawek. Do tego celu potrzebny jest mocny, dobrze miksujący sprzęt / np. Thermomix /.Później przez pewien czas zachwycałam się przepysznymi, oryginalnymi włoskimi lodami , a w tej chwili znowu zaczęłam swoją produkcję....... Lody są pyszne i wcale nie muszą być tuczące! Zdjęcie - Lody kakaowe / z maszynki / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremowej
  • 120 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • czekolada do dekoracji

Wykonanie: -Kakao i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. -Pozostałe mleko połączyć ze śmietanką i zagotować. -Dodać aromat i rozpuszczone kakao z cukrem,wymieszać. -Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. -Zimne mleko kakaowo-waniliowe umieścić w misie maszynki do lodów i postępować w/g instrukcji producenta. -Moje lody gotowe były w ciągu 30 minut i mogłam śmiało nakładać je do pucharków. -Aby uzyskać bardziej zamrożoną konsystencję masę należy przełożyć do pojemniczka /po lodach/ i wstawić do zamrażalnika na ok 2 godziny. -Można na dłużej, ale myślę, że zostaną zjedzone wcześniej. Lody nałożyć do szklanych /schłodzonych/ pucharków i posypać startą czekoladą i posypką czekoladową Zdjęcie - Lody kakaowe / z maszynki / - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów