Lody jogurtowe

Lody jogurtowe
Nowa zabawka dotarła. Kto kupuje maszynę do lodów na koniec lata? Chyba tylko ten, kto się zdecydować nie mógł. A poza tym przecenili nowy model Krupsa. Nie mogłam sobie odpuścić takiej okazji. :) Po dzisiejszym, pierwszym eksperymencie lodowym w maszynie, uznaję zakup za bardzo udany. Maszyna dała z siebie wszystko i zamieszała pyszne lody na jogurcie tureckim.
Z fascynacją przyglądałam się pierwszej produkcji i musiałam próbować podczas mieszania. Polecam zabawkę, chociaż nie przeczę, że to dodatkowy mebel w kuchni i trzeba dla niego znaleźć miejsce.
Jednak dla tej konsystencji, prawdziwej kremowo - lodowej, maszyna jest niezbędna. :)


Zdjęcie - Lody jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

700 - 750 g jogurtu tureckiego (lub greckiego), gęstego jogurtu o zawartości tłuszczu około 10%
ok. 120 -150 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka wódki czystej (niekoniecznie, tylko w przypadku gdy lody będą dla dorosłych i gdy chcemy, aby lody pozostały bardziej miękkie przez dłuższy czas w zamrażarce)

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję tak aby cukier się rozpuścił całkowicie. Wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
Przelać schłodzoną masę do maszyny do lodów i wyrabiać tak długo, aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.

W przypadku, gdy maszyny do lodów nie posiadamy, to po wymieszaniu wszystkich składników wstawić do zamrażarki. Mieszać ponownie całość co mniej więcej godzinę, aby rozbijać kryształki lodu i ponownie wstawić do zamrażarki. Powtórzyć tę czynność kilka razy.


Smacznego!

Kategorie przepisów