Lody chałwowe z czekoladą
Składniki
- 350 g jogurtu greckiego
- 50 ml płynnego miodu
- 50 g ciemnej czekolady
- 35 g chałwy sezamowej
- 35 ml oleju Oliwier
- 15 g ziaren sezamu
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Studzimy. Na dno foremek do lodów wsypujemy po łyżeczce sezamu.
Jogurt mieszamy z Oliwierem i miodem. Dodajemy startą lub drobno posiekaną czekoladę i pokruszoną chałwę.Masę jogurtową przelewamy do foremek. Zamrażamy.
Lody możemy przygotować także w maszynce do lodów. W tym celu, należy masę jogurtową przelać do zmrożonej misy i zmrażać około 15-20 minut. Na koniec dodajemy czekoladę i chałwę.
Przygotowane lody dodatkowo zmrażamy w foremkach lub pojemniku.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl