Lody bananowo-truskawkowe
Pyszne, naturalne i ..........zimne!
Kiedy kilka lat temu sprawiłam sobie dobrej jakości i mocy blender, lody truskawkowo-bananowe zagościły w moim domu na dobre. Każdy zapas zmrożonych bananów i truskawek wędrował do misy blendera , by w zaledwie kilkadziesiąt sekund zamienić się w pyszną lodową masę i ochłodzić podniebienia domowników. Prosty i doskonały sposób na pyszne i zdrowe lody.
Banan stanowi doskonałą bazę do przygotowania deserów lodowych . Wystarczy połaczyć go z innym owocem dodać trochę śmietany lub jogurtu i tworzyć nasze lodowe wariacje. Tym razem spróbowałm wykorzystać maszynkę do lodów , by przygotować podobną wersję deseru i sprawdzić ,czy istnieje jakaś róznica..... Tak, istnieje , tylko jedna :......tylko jedna : lody w maszynce trzeba kręcić około 30 minut, a w moim blenderze około minuty /pod warunkiem, że mamy zmrożone owoce/ . Smakują inentycznie! Ale blender czeka na mnie w domu , a maszynkę właśnie sobie sprawiłam i nie ma wyjścia :krecę!
wszystkie składniki mocno schłodzone:
- 2 banany
- 250 g świezych truskawek
- 150 g jogurtu naturalnego/lub śmietany/
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Banany, truskawki, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
Przelać do zmrozonej misy maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut.
Gotowe lody nakładać do schłodzonych pucharków lub przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.