Lodowiec
Kremowe ciasto na zimno, które chociaż nie należy do lekkich deserów (ze względu na dość sporą ilość masła) znika z talerzy w oka mgnieniu.
Przepis ten jest moją pierwszą propozycją w ramach zabawy Zielono mi..
Składniki:
biszkopty
1 szklanka mleka
5 żółtek
1/2 -3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
kostka masła
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 galaretki
opcjonalnie:
czekolada, bakalie, owoce
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową, cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać zimny budyń, nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Galaretki rozpuscić w 3 szklankach wody, odstawić do ostudzenia. Około 1/2 szklanki galaretki odlać do moczenia biszkoptów. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, umoczonymi w galaretce, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Oczywiście masy można nakładać dowolnie, np najpierw jasną masę, pózniej ciemną. Mozna zrezygnować z czekolady lub bakalii. A przede wszystkim warto zrobić podwójną porcję:-)
Polecam również inne desery:
Tort czekoladowy z Kahluą na zimno