Lodowiec

Lodowiec

Kremowe ciasto na zimno, które chociaż nie należy do lekkich deserów (ze względu na dość sporą ilość masła)  znika z talerzy w oka mgnieniu.

Przepis ten jest moją pierwszą propozycją w ramach zabawy Zielono mi..

Zdjęcie - Lodowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

biszkopty

1 szklanka mleka

5 żółtek

1/2 -3/4 szklanki cukru

2 łyżki budyniu waniliowego

kostka masła

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

2 galaretki

opcjonalnie:

czekolada, bakalie, owoce

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową, cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać zimny budyń, nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Galaretki rozpuscić w 3 szklankach wody, odstawić do ostudzenia. Około 1/2 szklanki galaretki odlać do moczenia biszkoptów. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, umoczonymi w galaretce, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Oczywiście masy można nakładać dowolnie, np najpierw jasną masę, pózniej ciemną. Mozna zrezygnować z czekolady lub bakalii. A przede wszystkim warto zrobić podwójną porcję:-)

Polecam również inne desery:

Trufle kokosowe z pieprzem

Kokosowe kuleczki z Goa

Błotko z nieba

Paluszki Kopciuszka

Tort czekoladowy z Kahluą na zimno

Kormos

Tęczowa fantazja

Sernik straciatella - brzoskwiniowy

Brygadier

Krówkowiec

Chocolate fudge

Kuleczki z płatków owsianych

Owsianki

Trufelki piernikowe

Wafelki z masą kakaową

Ciasto Stefania

Domki Baby Jagi

Torcik z kaszy manny

Blok waniliowy

Kategorie przepisów