LODOWIEC

 

A oto kolejny faworyt ze zbioru moich przepisów. Ciasto w sam raz na upały - chłodne , kremowe , ale nie mdłe (glównie dzięki galaretkom) , a poza tym nie trzeba go piec.

Nie pamiętam już , które z poprzednich ciast znikało z talerza tak szybko… I nie ma co się dziwić , bo jest po prostu pyszne :-)

Zdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - LODOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 30 dag biszkoptów
- 2 galaretki o różnych smakach (np.truskawkowa i pomarańczowa)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 szkl. mleka
- ok. 1 łyżka kakao
- ew. owoce na wierzch (np. brzoskwinie)

Odlać troszkę mleka - rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Dodać mleko z budyniem i chwilę gotować, aż zgęstnieje. Cukier puder utrzeć z żółtkami, a następnie razem z budyniem gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo przypala się!). Wystudzić. Do utartego masła dodawać przygotowaną masę budyniową. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jedną galaretkę rozpuścić , przestudzić. Połowę biszkoptów maczać w ciepłej galaretce i układać w tortownicy. Na to wyłożyć masę kakaową , potem drugą połowę biszkoptów maczanych w galaretce i masę jasną. Na wierzchu poukładać owoce (niekoniecznie) i zalać drugą (tężejącą) galaretką.

Uwagi:
Galaretkę do namaczania biszkoptów można sobie podzielić na połowę (najlepiej rozlewając do dwóch jednakowych naczyń), wtedy wiadomo dokładnie ile galaretki możemy zużyć do jednej porcji biszkoptów.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

Śledzie w sosie pomidorowym ze…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kruche ciastka z  reniferkami

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kostka ajerkoniakowa

Kostka ajerkoniakowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Potrójnie czekoladowe Brownie z borówkami

Potrójnie czekoladowe Brownie…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Grzybowe empanadas

Grzybowe empanadas

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
1

Kasza gryczana z grzybami zapi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Ciasto Bounty z polewą z białej czekolady
2

Ciasto Bounty z polewą z białe…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta