Limonkowy kurczak z salsą warzywną
Egzotycznie, orzeźwiająco i lekko. Kurczak staje się soczysty dzięki marynacie i szybkiemu grillowaniu (w wersji na tradycyjnego grilla polecam zrobić filety w całości przekrojone jedynie z grubości na pół). Zwyczajny kurczak może stać się cudowny i warty zapamiętania, dzięki świeżym i aromatycznym dodatkom – awokado, pomidor, limonka, kolendra. Polecam również spakować takie danie do lunchboxa i zjeść jako sałatkę. Zachęcam i życzę smacznego!
Limonkowy kurczak z salsą warzywną składniki na 2 porcje:- 400g piersi z kurczaka
marynata
- 100ml oliwy
- sok z ½ limonki
- skórka z ½ limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
salsa
- 1 duży pomidor
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- szczypior
- oliwa
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Pierś płuczę pod zimną wodą, osuszam, kroję na kostkę. Składniki marynaty mieszam i zalewam nią kurczaka. Marynuję w lodówce min. 30 minut.
Składniki salsy siekam w drobną kostkę, zalewam limonką, oliwą i doprawiam solą i pieprzem.
Kurczaka grilluję na gorącej patelni. Rozkładam na talerze i podaję z salsą.