Ligawa w octowej marynacie

To miało być pyszne, marynowane mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie. Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni.
Plaster odkroiłam, aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka. Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało !

Zdjęcie - Ligawa w octowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki: ok 1000 g wołowiny - ligawa
marynata: 200 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy, 100 ml czerwonego wina, 6 ząbków czosnku, zgniecionego, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego, pieprz 

+ dodatkowo sól
przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego naczynia. Składniki marynaty wymieszać, zalać ligawę, przykryć folią, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. W międzyczasie parę razy mięso przewrócić. Wyjąc z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej. Mięso wyjąć z marynaty osuszyć posolić. W garnku z grubym dnem nadającym się do piekarnika rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Podlać 2 - 3 dużymi łyżkami marynaty i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę - gotowe mięso powinno mieć w środku temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, zostawić na chwilę, aby wchłonęło soki, następnie pokroić w plastry. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Zdjęcie - Ligawa w octowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
kradzieje :)

Zdjęcie - Ligawa w octowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ligawa w octowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ligawa w octowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Rostbef pieczony – znakomity obiad
1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Policzki wołowe w sosie teriyaki
1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zrazy z daktylami w sosie na bazie Ballantines i coca coli
2

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Gulasz wołowy na czerwonym winie z konfiturą śliwkową
15

Gulasz wołowy na czerwonym win…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek