Libańskie pierożki sambousek

Libańskie pierożki sambousek
Pozostając dalej w klimatach arabskich, na zakończenie Festiwalu Kuchni Arabskiej razem z tu-tusią, Shinju, Emmą, Anią, Panną Malwinną, Dobromiłą oraz Kermeetem przygotowaliśmy libańskie pierożki sambousek. I mimo że wałkowanie elastycznego ciasta drożdżowego jest dość męczące, to uważam, że w tym wypadku trud się opłaca. Aromatyczne nadzienie z kurczaka i warzyw jest przepyszne.
Ja podałam te pierożki razem z zupą z pieczonej dyni, obie potrawy świetnie się uzupełniły i pozostawiły po sobie błogie wspomnienie :)
Przepis na sambouseki wyszperała Panna Malwinna z tej strony. Z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 18-24 sztuki pierożków zależnie od ich wielkości.

Zdjęcie - Libańskie pierożki sambousek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAMBOUSEK
ciasto:
3 szklanki mąki (420g),
1 łyżka cukru,
1,5 łyżeczki soli,
4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
25g drożdży,
¾ szklanki wody (185ml) + 4 łyżki

farsz:
2 łyżki oleju,
1 mała cebula,
250g mielonego mięsa z kurczaka (wg mnie może być nawet więcej, ok. 280-300g),
100g cukinii,
100g zielonej papryki (1/2 dużej sztuki),
70g bakłażana (nie przepadam, więc zastąpiłam większą ilością cukinii),
1 średni pomidor,
1 łyżka przecieru pomidorowego (dałam trochę więcej),
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (zastąpiłam grubo posiekanymi migdałami),
sól i pieprz,
½ łyżeczki przyprawy siedem smaków*
+ 1 jajko do posmarowania ciasta,
+ 3-4 łyżki sezamu do posypania pierożków (u mnie sezam biały i czarny)

Farsz: Cebulę drobno posiekać. Cukinię, paprykę i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię i bakłażana, smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidora, przecier, orzeszki piniowe, doprawić solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw. Smażyć jeszcze chwilę, aż farsz nieco odparuje i zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ciasto: Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać cukier, łyżkę mąki i 4 łyżki wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, wodę, rozczyn drożdżowy i olej. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, elastycznie i nie będzie kleić się do rąk i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto urośnie, przenieść je na stolnicę, rozwałkować na grubość 3mm, dużą szeroką szklanką wykrawać krążki. Na każdym kłaść po łyżeczce farszu i sklejać pierożki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec w temp. 220 stopni ok. 3-5 minut, aż pierożki będą złociste.

Podawać na gorąco albo na zimno :)

* Mieszanka 7 przypraw ma w składzie:
- 1/4 szklanki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki kuminu mielonego
- 1/4 szklanki papryki w proszku
- 1/8 szklanki mielonych goździków
- 1/8 szklanki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Można po prostu doprawić mięso dodając odrobinę każdej z tych przypraw – ja tak zrobiłam.
Lub wg własnego uznania, na pewno nie zapominając o kminie i kolendrze.


Zdjęcie - Libańskie pierożki sambousek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów