Letnie śniadanie
W upalne dni na samą myśl o ciężkim śniadaniu, któremu towarzyszą kiełbaski albo inne ciężkie dania robi się jeszcze cieplej.
Nie jest niczym skomplikowanym przygotowanie śniadania, które sprawi, że pokochamy lato. I nie chodzi też o śniadanie, które kończy się szybkim wymieszaniem jogurtu w plastikowym kubeczku. Chociaż przyznaję, że i takie się zdarzają.
Oto sposób na to jak zacząć dzień lekko i kolorowo.
Obudzić żołądek i zachęcić do kolejnego pysznego dnia.
Składniki:
1 szklanka świeżych truskawek
kubek jogurtu bałkańskiego albo jogurtu na recepturze greckiej (niepełny)
½ szklanki musli lub płatków kukurydzianych
miód (może być pszczeli wielokwiatowy ważne, żeby był lejący)
Naczynie:
miseczka średniej wielkości
Przygotowanie:
Truskawki kroje na plasterki.
Dno miski przykrywam plasterkami truskawek.
Na truskawki kładę jogurt i rozsmarowuje (jak krem przy przygotowaniu tortu).
Warstwę jogurtu przykrywam musli. Musli słodzę miodem Wszystko dociskam do dna miski.
I tak samo układam następne piętro.
Robię tak dopóki miska nie jest pełna.
Miseczkę przykrywam talerzykiem. Chwytam wszystko i obracam, lekko potrząsając.
W ten sposób powstaje może nie do końca idealny jogurtowy piętrus, którego już na talerzyku ozdabiam truskawkami.
Teraz tylko kawa i dobre radiowe wiadomości;-)
Smacznego!