Leśny dżem
Aromatyczny dżemik z owoców uzbieranych w lesie no, poza jabłkami :-) nie uzbierałam grzybków zbyt dużo ale, chociaż jeżyny i jagody się znalazły w koszyku. Bardzo smaczny wyjadany wprost z garnka...
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg jeżyn
- 1/2 kg jagód
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru lub mniej w zależności od słodkości owoców
Jabłka umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki, jeżyny i jagody umyć dodać do jabłek i zasypać wszystko cukrem oraz polać ekstraktem wanilii. Odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. Kolejnego dnia wymieszać i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 15 minut. Wyjąć i przełożyć na ręcznik odwracając słoiczki do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego