Leniwe z orzechowym puszkiem
Pamiętam, że kiedyś w jednym ze starszych numerów PANI był artykuł kulinarny poświęcony kuchni fusion, wraz z kilkoma ciekawymi przepisami, które łączyły tradycję z nowoczesnością, a znanym i lubianym potrawom czyniły swoisty make-up :) jednym z takich przepisów był właśnie ten: Leniwe pierogi z puszkiem z orzechów laskowych. Leniwych nikomu przedstawiać nie trzeba: są proste, smaczne i lubiane przez chyba wszystkich. Spożywane najczęściej z podsmażoną bułką tartą, albo masłem i cukrem. Albo...
LENIWE PIEROGI Z ORZECHOWYM PUSZKIEM
(przepis na 4-5 porcji)
500g twarogu,
4 jajka,
1,5 – 2 szklanek mąki,
100g masła,
100g orzechów laskowych,
cukier,
cynamon,
sól
Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sitko, dodać żółtka i 2 łyżki masła i utrzeć razem na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w serową masę. Następnie dodać tyle mąki, ciasto trzymało kształt. Podzielić je na 4 części. Z każdej z nich zrolować wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie pociąć na nieduże kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek (dobrze jest dolać odrobiny oleju, co zapobiega sklejaniu się klusek), i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia leniwych na wierzch.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydawać mocny aromat, po czym posiekać bardzo drobno lub zmielić w młynku na puch. Resztę masła sklarować (czyli rozpuścić w rondelku na niedużym ogniu i usunąć łyżką mleczy osad). Dodać orzechy, podsmażać przez minutę i polać ugotowane kluski.
W wersji orzechowo-słodkiej, posypać po wierzchu cukrem i cynamonem :)
Orzechowy Tydzień zbliża się ku końcowi, niestety... ale Dni Kuchni Wegetariańskiej jeszcze nie ;)
LENIWE PIEROGI Z ORZECHOWYM PUSZKIEM
(przepis na 4-5 porcji)
500g twarogu,
4 jajka,
1,5 – 2 szklanek mąki,
100g masła,
100g orzechów laskowych,
cukier,
cynamon,
sól
Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sitko, dodać żółtka i 2 łyżki masła i utrzeć razem na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w serową masę. Następnie dodać tyle mąki, ciasto trzymało kształt. Podzielić je na 4 części. Z każdej z nich zrolować wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie pociąć na nieduże kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek (dobrze jest dolać odrobiny oleju, co zapobiega sklejaniu się klusek), i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia leniwych na wierzch.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydawać mocny aromat, po czym posiekać bardzo drobno lub zmielić w młynku na puch. Resztę masła sklarować (czyli rozpuścić w rondelku na niedużym ogniu i usunąć łyżką mleczy osad). Dodać orzechy, podsmażać przez minutę i polać ugotowane kluski.
W wersji orzechowo-słodkiej, posypać po wierzchu cukrem i cynamonem :)
Orzechowy Tydzień zbliża się ku końcowi, niestety... ale Dni Kuchni Wegetariańskiej jeszcze nie ;)