Leniwe z kaszą manną
Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.
Leniwe z bułeczką
Składniki:
- 50 dag tłustego białego sera
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
Żółtka oddzielić od białek.
Ser przepuścić 2 razy przez praskę, następnie utrzeć z żółtkami, 2 łyżkami masła, kaszą manną i szczyptą soli. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej na przemian z przesianą mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, dać jej tyle, aby ciasto się nie kleiło do stolnicy, Z ciasta uformować wałeczki. Pokroić na ukośne kluski. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kluski, przykryć, zagotować, gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze 3 minuty. Kluski wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, wymieszać, polać kluski.
Smacznego:)