Leniwe z bakaliami

Leniwe to chyba ulubione "kluseczki" Bartka. Tym razem zażyczył sobie wrzucenie rodzynek. Chyba jakby mógł to by wrzucił rodzynki nawet do wątróbki! A jak już rodzynki to wrzuciłam jeszcze morele, żurawinę, śliwki kalifornijskie.
Leniwe z bakaliami
Ser rozdrobnić, wbić żółtka i wsypać mąkę, zagniatać aż przestanie się okropnie kleić, ew. można dodać więcej mąki. Dorzucić bakalie i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na kawałki, zrobić wałeczki jak na kopytka i kroić pod skosem na zgrabne kluseczki/pierożki. Gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Tradycyjnie polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem.
Leniwe z bakaliami
- 0,5kg białego półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 8-10 łyżek mąki
- garść posiekanych drobno bakalii
- łyżka masła+troszkę cukru+szczypta cynamonu
