Leniwe pierogi z ziemniakami
Niezbyt często robię ten rodzaj leniwych. Zwykle zagniatam ciasto jedynie z twarogu, mąki i jajek.
Jednak czasami jest tak, że nie mam dostatecznej ilości sera, za to mam ogromną ochotę na leniwe.
I co wtedy?
Wtedy można trochę oszukać i część sera zastąpić ziemniakami :)
Polecam również tradycyjne leniwe, czyli "leniwce" i błyskawiczne, "najleniwsze" leniwe pierogi :)
Porcja mojego męża, zabułkowana i zasłodzona na maksa... Jeszcze sie upewniał, zanim zaczął jeść, cyt. "Ale nie żałowałas cukru...?" :)))
Składniki leniwych pierogów z ziemniakami: ok. 50 dag twarogu
ok. 50 dag gotowanych ziemniaków
ok. 30 dag mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
bułka tarta z cynamonem, zrumieniona na maśle.
Jak zrobić leniwe pierogi z ziemniakami? Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę, dodać jajko i szczypte soli, oraz tyle mąki, żeby uzyskać zwarte ciasto.
Gotowe ciasto pokroić na kawałki i uformować z nich ruloniki. Przy pomocy odwrotnej strony noża zrobić na wałeczkach wzór kratki. Pokroić wałki ukośnie, na małe kawałki (tak jak kopytka).
Gotować w osolonym wrzątku (ok. minuty od wypłynięcia na powierzchnię).
Wyjąć łyżką cedzakową i od razu podawać, polane bułką tarta z masłem i cynamonem, oraz posypane cukrem.
Smacznego :)