Lemon curd

Chyba wszyscy już robili lemon curd, skusiłam się i ja. Faktycznie warto. Oszałamiająco cytrynowy, genialny do babeczek i jako spód do słodkich tart... pycha
Zdjęcie - lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lemon curd
(składniki na 1,5 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
W rondelku roztrzepać trzepaczką jajka, żółtka i cukier, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie masę trzeba podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Gotowy krem przecedzamy przez sitko. Przekładamy do słoiczka - można go przechowywać w lodowce do dwóch tygodni. Zdjęcie - lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Źródło: Moje wypieki

Przepisy z tych kategorii

Lemon curd
22

Lemon curd

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Lemon curd
4

Lemon curd

vesenka vesenka
Kuchnia na obcasach

Lemon curd
8

Lemon curd

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

Dlaczego palce pachniały mi limonką?
1

Dlaczego palce pachniały mi li…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Lemon curd
7

Lemon curd

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Lemon curd
9

Lemon curd

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne