Lemieszka hreczana

Lemieszka  hreczana

Przeglądając ksiązkę Hanny Szymanderskiej "Wigilia" znalazłam przepis na prażuchę, ale z maki gryczanej. Z wielką ochotą wypróbowałam ten przepis, bo uwielbiam prażuchę z maki pszennej. Ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale z mąki gryczanej , niestety, nie każdemu przypadla do gustu.

Zdjęcie - Lemieszka  hreczana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

30 dag mąki gryczanej

sól

10 dag twarogu

1 -2 łyżki masła lub oleju

 

Mąkę rozsypaną na formie do pieczenia zrumienić w nagrzanym piekarniku, przesypać do rondla, wlewać powoli wrzącą osoloną wodę, cały czas dokladnie ubijając, by lemieszka stała sie pulchna. Wyłożyć na salaterkę, polac masłem lub olejem, posypać pokruszonym twarogiem.

Smacznego:-)

Przepis ten bierze udział w zabawie

Zdjęcie - Lemieszka  hreczana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów