Lemieszka hreczana
Przeglądając ksiązkę Hanny Szymanderskiej "Wigilia" znalazłam przepis na prażuchę, ale z maki gryczanej. Z wielką ochotą wypróbowałam ten przepis, bo uwielbiam prażuchę z maki pszennej. Ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale z mąki gryczanej , niestety, nie każdemu przypadla do gustu.
Składniki:
30 dag mąki gryczanej
sól
10 dag twarogu
1 -2 łyżki masła lub oleju
Mąkę rozsypaną na formie do pieczenia zrumienić w nagrzanym piekarniku, przesypać do rondla, wlewać powoli wrzącą osoloną wodę, cały czas dokladnie ubijając, by lemieszka stała sie pulchna. Wyłożyć na salaterkę, polac masłem lub olejem, posypać pokruszonym twarogiem.
Smacznego:-)
Przepis ten bierze udział w zabawie