Lekkie rogaliki drożdżowe
Korzystacie czasem z przepisów na opakowaniach ? Ja co prawda rzadko , ale zdarza mi się. Jak na przykład ten tutaj przepis na rogaliki wzięłam z torebki po cukrze waniliowym ;-) I wiecie co , te najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze. Zamiast siedzieć i tracić dodatkowo czas na wertowaniu książek , czy stron w internecie w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu , warto skupić się na tym co już mamy pod ręką ;-) Rogaliki okazały się wspaniałe! Takie lekkie i puszyste. Bez długiego wyrabiania , bez oczekiwania na wyrośnięcie. Proste i pyszne , a przy tym dosyć szybkie do zrobienia , co w przypadku ciasta drożdżowego jest rzadkością.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g świeżych drożdży
- mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.