Lekkie muffiny bez cukru

Lekkie muffiny bez cukru
Kochani!
To kolejny przepis na zdrowszą wersję muffinek :)
Prawie bez tłuszczu, zupełnie bez cukru, z czekoladowymi groszkami.... A do tego jogurt grecki, który dostarczy organizmowi białka i sprawi, że muffiny będą wilgotne.
Pokochacie je :)


Z przepisu wyjdzie ok 11-12 muffinek

1 muffinka to:


Kalorie: 170
Tłuszcz: 4,4g
Węglowodany: 29,2g
Cukier: 10g
Białko: 4.9g


Zdjęcie - Lekkie muffiny bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:


1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym słodsze)
1 laska wanilii (ziarenka ze środka)
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
5 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżka mleka (może być migdałowego)
2-3 łyżki groszków czekoladowych (najlepiej z czekolady deserowej)


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Formę na muffiny spryskać olejem (dobry jest też Wilton Spray)
W średniej misce zmieszać mąkę, sodę i sól.
Resztę składników (oprócz groszków czekoladowych) zblendować. Powstałą masą dodać do składników suchych, dodać groszki czekoladowe i wymieszać.
Nakładać po 2 łyżki do blaszki.
Piec ok. 20-25 min. aż do suchego patyczka.


Smacznego :)
Olivka

Kategorie przepisów