LEKKIE BROWNIE MOCNO CZEKOLADOWE

LEKKIE BROWNIE MOCNO  CZEKOLADOWE

 Według autorki- Bayaderki, której przepisy bardzo lubię to ciasto miało być klasycznym Brownie. Jednak według mnie dla jego klasyczności było zbyt mało gliniaste, i niezbyt ciężkie. Co nie zmienia faktu, że jest to obecnie moje ulubione ciasto czekoladowe. Lekko puszyste o niesamowitej ciekawej konsystencji, pomiędzy biszkoptem a shortbread. Z rewelacyjną chrupiącą skórką. A co najważniejsze niesamowicie czekoladowe ale niezbyt słodkie. Bardziej niż sama czekolada. I kropelki czekoladowe, nieprzyzwoicie pyszne. Bardzo polecam.

Zdjęcie - LEKKIE BROWNIE MOCNO  CZEKOLADOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: Keksówka o długości 25cm

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 10 minut plus pieczenie 30minut

Składniki:

  • 100g masła
  • 90g czekolady
  • 50g mąki
  • 25g kakao
  • 80g groszków czekoladowych do zapiekania
  • 2 jajka
  • 90g cukru brązowego
  • 50g cukru białego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Jajka ubijamy dodając stopniowo cukier (nie cały na raz bo jajka się nie ubiją) przez około 3-4 minuty na najwyższych obrotach miksera.

3. Przesiewamy mąkę z kakao do masy jajecznej i dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.

4. Składniki nie będą idealnie połączone i tak też ma być.

5. Następnie przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - LEKKIE BROWNIE MOCNO  CZEKOLADOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 25minut.

Zdjęcie - LEKKIE BROWNIE MOCNO  CZEKOLADOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Kategorie przepisów