LEKKIE BROWNIE MOCNO CZEKOLADOWE
Według autorki- Bayaderki, której przepisy bardzo lubię to ciasto miało być klasycznym Brownie. Jednak według mnie dla jego klasyczności było zbyt mało gliniaste, i niezbyt ciężkie. Co nie zmienia faktu, że jest to obecnie moje ulubione ciasto czekoladowe. Lekko puszyste o niesamowitej ciekawej konsystencji, pomiędzy biszkoptem a shortbread. Z rewelacyjną chrupiącą skórką. A co najważniejsze niesamowicie czekoladowe ale niezbyt słodkie. Bardziej niż sama czekolada. I kropelki czekoladowe, nieprzyzwoicie pyszne. Bardzo polecam.
Ilość: Keksówka o długości 25cm
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 10 minut plus pieczenie 30minut
Składniki:
- 100g masła
- 90g czekolady
- 50g mąki
- 25g kakao
- 80g groszków czekoladowych do zapiekania
- 2 jajka
- 90g cukru brązowego
- 50g cukru białego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy dodając stopniowo cukier (nie cały na raz bo jajka się nie ubiją) przez około 3-4 minuty na najwyższych obrotach miksera.
3. Przesiewamy mąkę z kakao do masy jajecznej i dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.
4. Składniki nie będą idealnie połączone i tak też ma być.
5. Następnie przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 25minut.
Smacznego!