Lekki tort brzoskwiniowy

Lekki tort brzoskwiniowy idealny w okresie wiosennym i letnim. Spód biszkoptowy z pysznym kremem śmietankowo-jogurtowym oraz połówki brzoskwiń zatopione w galaretce. Przepyszny, delikatny i lekki tort.

Brzoskwinie możesz zastąpić innymi owocami np. ananasem z puszki lub w sezonie użyć świeżych.

Tort jest bardzo prosty i przepis nie sprawia żadnych problemów przy wykonaniu.

Biszkopt jest delikatny i puszysty. Krem na bazie kremówki z dodatkiem jogurtu naturalnego jest lekki jak mgiełka i fajnie współgra smakiem z biszkoptem. Połówki soczystej brzoskwini i galaretka rewelacyjnie wzbogacają i podkręcają smak ciasta.

Lekki tort brzoskwiniowy to moja wiosenna inspiracja nie tylko na spotkania rodzinne, ale dla osób, które uwielbiają domowe wypieki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Zdjęcie - Lekki tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEKKI TORT BRZOSKWINIOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz przesiany cukier puder. Na koniec łączymy z ostudzoną żelatyną.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syropem nasączmy lekko biszkopt i wykładamy krem. Wkładamy do lodówki około 15 min do lekkiego stężenia. Następnie układamy połówki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcie - Lekki tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lekki tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lekki tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lekki tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy