Lekki kapuśniak z młodej kapusty
Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup 05 maj , 2014 1 komentarz
Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kapuśniak z młodej kapusty
(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 młoda kapusta, poszatkowana
- 1/2 pora, pokrojonego w plasterki
- 1 cebula, pokrojona plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 łyżek śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
- Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Young cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 cups chicken stock
- 1 young cabbage, shredded
- 1/2 leek, sliced
- 1 onion, sliced
- 1 carrot, sliced
- 4 slices of bacon, diced
- 2 bay leaves
- 3 all spice berries
- 1 tablespoon fresh dill, chopped
- 1 tomato, diced
- 1 teaspoon lemon juice
- 8 tablespoons single cream
- salt and pepper to taste
Preparation
- Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
- Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!