Lekki jak puszek omlet z jabłkami
Bardzo delikatny omlet z jabłkami polecam na śniadanie czy też kolację. Dzieciaki były strasznie szczęśliwe kiedy mogły go porozrywać paluszkami jadząc bez użycia widelca I maczając w konfiturze wiśniowej. Polecam
oryginałNa 3 porcje
- 40 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 żółtek
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki 12%
- 1 łyżeczka rumu
- 150 g mąki pszennej
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach.
- cukier trzcinowy do posypania omletu ( u mnie cukier puder i dżem wiśniowy)
- olej i kawałek masła do smażenia
Żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mleko,rum ,śmietankę oraz mąkę - wymieszać. W drugiej misce ubić białka - delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Na patelni rozgrzać tłuszcze, wylać 1/3 ciasta gdy zacznie się ścinać wyłożyć 1/3 startego jabłka posypać cukrem i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 C i piec ok 5 minut pod górną grzałką.
Ja zamiast wkładać do piekarnianina wylałam jeszcze odrobinę ciasta i przewróciłam na druga stronę - gdy całość się zrumieniła - wyłożyłam na ogrzane talerze aby omlet nie opadł. Puste talerze ogrzałam kładąc je na patelni pod koniec smażenia potem zdjęłam ścierką bo były gorące i nałożyłam omlety.
Smacznego