Lekki jak puszek omlet z jabłkami

Lekki jak puszek omlet z jabłkami

 Zdjęcie - Lekki jak puszek omlet z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo delikatny omlet z jabłkami polecam na śniadanie czy też kolację. Dzieciaki były strasznie szczęśliwe kiedy mogły go porozrywać paluszkami jadząc  bez użycia  widelca I maczając w konfiturze wiśniowej. Polecam

oryginał

Na 3 porcje

  • 40 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka rumu
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 białek
  •  szczypta soli
  • 1 duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach.
  •  cukier trzcinowy do posypania omletu ( u mnie cukier puder i dżem wiśniowy)
  • olej i kawałek masła do smażenia

 Żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mleko,rum ,śmietankę oraz mąkę - wymieszać. W drugiej misce ubić białka - delikatnie wymieszać z masą jajeczną. 

Na patelni rozgrzać tłuszcze, wylać 1/3 ciasta gdy zacznie się ścinać wyłożyć 1/3 startego jabłka posypać cukrem i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 C i piec ok 5 minut pod górną grzałką. 

 Ja zamiast wkładać do piekarnianina wylałam jeszcze odrobinę ciasta i przewróciłam na druga stronę - gdy całość się zrumieniła - wyłożyłam na ogrzane talerze aby omlet nie opadł. Puste talerze ogrzałam kładąc je na patelni pod koniec smażenia potem zdjęłam ścierką bo były gorące i nałożyłam omlety. 

Smacznego 

Zdjęcie - Lekki jak puszek omlet z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekki jak puszek omlet z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów