Lekka sałatka na lato
Czyż lato nie jest cudowne? Ma tyle do zaoferowania, że czasami nie wiadomo na co się zdecydować. Zarówno w kuchni jak i poza nią tak wiele się dzieje. Różnorodność owoców i świeżych warzyw aż zapiera dech. Oczy chciałyby wszystkiego, ale zdrowy rozsądek podpowiada by zachować umiar.
Dziś lato jest wyjątkowo łaskawe i po ostatnich deszczowych i zimnych dniach wręcz rozpieszcza swym ciepłem. A ja chcę korzystać z tych dobrodziejstw w każdej chwili...
Z przyjemnością przygotowuję lekkie i orzeźwiające sałatki, przekąski, desery. Tym razem zapraszam do spróbowania sałatki z arbuzem.
Sałatka z arbuza i roszponki
składniki:
- 2 garście roszponki
- kawałek arbuza
- kawałek twarogu wędzonego
- kilka oliwek zielonych
- kilka orzechów laskowych
dresing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone orzechy laskowe (posiekane) Całość skrapiamy dresingiem.