Lekka potrawka z zielonych warzyw
To danie chciałam przygotować już niespełna dwa lata temu. Nie wyszło i od tego czasu powracało niczym bumerang. Tak bardzo teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo potrawka jest niesamowita. Lekka, pyszna, pobudzająca zmysły smakiem i energetycznym, zielonym kolorem. To idealne danie nie tylko na śniadanie, ale także lekki lunch, czy obiad.
Potrawkę z zielonych warzyw przygotowuje się nie tylko łatwo, ale też szybko, a w sezonie na szparagi, można ich dołożyć, co z pewnością podniesie atrakcyjność dania. Żywa wiosna na talerzu!Przygotowana w ten sposób sałata rzymska to chyba od teraz jeden z wielu moich ulubionych sposobów na jej podanie. Gorąco polecam. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa i pełny, pyszny, wegetariański posiłek gotowy.
Składniki:(3 porcje)- 3 mini sałaty rzymskie
- 250g zielonego groszku
- 250g bobu
- 3 cebule dymki
- Pęczek koperku
- Pęczek mięty
- 30ml oliwy
- 15ml oliwy ekstra vergine
- 0,75ml bulionu warzywnego
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
- Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
- Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
- Dodaj groszek i obrany bób.
- Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
- Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.
Smacznego!