Lekka potrawka z zielonych warzyw

Lekka potrawka z zielonych warzyw

To danie chciałam przygotować już niespełna dwa lata temu. Nie wyszło i od tego czasu powracało niczym bumerang. Tak bardzo teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo potrawka jest niesamowita. Lekka, pyszna, pobudzająca zmysły smakiem i energetycznym, zielonym kolorem. To idealne danie nie tylko na śniadanie, ale także lekki lunch, czy obiad.

Potrawkę z zielonych warzyw przygotowuje się nie tylko łatwo, ale też szybko, a w sezonie na szparagi, można ich dołożyć, co z pewnością podniesie atrakcyjność dania. Żywa wiosna na talerzu!

Przygotowana w ten sposób sałata rzymska to chyba od teraz jeden z wielu moich ulubionych sposobów na jej podanie. Gorąco polecam. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa i pełny, pyszny, wegetariański posiłek gotowy.

Zdjęcie - Lekka potrawka z zielonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(3 porcje)

  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 250g zielonego groszku
  • 250g bobu
  • 3 cebule dymki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek mięty
  • 30ml oliwy
  • 15ml oliwy ekstra vergine
  • 0,75ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
  • Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
  • Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
  • Dodaj groszek i obrany bób.
  • Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
  • Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.

Smacznego!

Zdjęcie - Lekka potrawka z zielonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekka potrawka z zielonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów