Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinii na zimę, wystarczy dodać kiełbaskę cebulę i mamy szybki obiadek zimą .
4 KG. CUKINII (po oczyszczeniu )
1 KG. PAPRYKI CZERWONEJ
2 ŁYŻKI SOLI
7 ŁYŻEK CUKRU
5 POMIDORÓW
3 SŁOICZKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
Młodą cukinię lub kabaczka pokroić w grubszą kostkę i poukładać w słoikach. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry następnie pokroić w grubszą kostkę i do garnka, paprykę również sparzyć i obrać ze skóry oczyścić i pokroić na kawałki i do garnka wszystko posolić i odstawić. W drugim garnku wymieszać koncentraty z solą i odrobiną wody. Warzywa układać na przemian z pomidorami, papryka i cukinią - wszystko zalać sosem z koncentratu zamknąć i pasteryzować 25 minut - wyjąć na ręczniki i przykryć do całkowitego przestudzenia.