Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem

Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem
Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo wegetariańskie z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg pomidorów
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 400 g cukinii (1 szt.)
  • 300 g pieczarek
  • 300 g bakłażana (1 szt.)
  • 200 g papryki żółtej (1 szt.)
  • 200 g papryki pomarańczowej (1 szt.)
  • 200 g papryki czerwonej (1 szt.)
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej (opcjonalnie)
  • 100 g cebuli (1 szt.)
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Bakłażana kroimy w większą kostkę, solimy i odstawiamy na sicie na ok. 20 min., następnie płuczemy.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy przyprawy i mieszając czekamy, aż zawartość patelni lekko się podsmaży. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.

We wrzątku parzymy pomidory, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w dużą kostkę.


Do zrumienionych pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory, zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min. Dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię oraz bakłażany i dusimy przez kolejne 15 min.


Doprawiamy leczo koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów