Łazanki z pieczarkami i czarnuszką

Łazanki z pieczarkami i czarnuszką
Kto nie zna łazanek ? Znamy i kochamy niemal wszyscy, ja od zawsze robię z pieczarkami, kapustą i chrupiącym boczkiem. W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie

Zdjęcie - Łazanki z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 osoby

  •  około 250 g makaronu na łazanki
  • 500 g poszatkowanej białej kapusty
  • 300 g obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego na małe kawałki
  • duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • masło klarowane  do smażenia
  • sól i pieprz
  1.  Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
  2. Kapustę gotuję z dodatkiem kminku w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) do miękkości, odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę mała, dodaję boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawać masła. Dodaję cebulę, majeranek i czarnuszkę, smażę mieszając do czasu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Dodaję pieczarki, wszystko krótko smażę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
  5. Makaron, kapustę i całą zawartość patelni dokładnie mieszam, doprawiam i krótko podgrzewam przed podaniem. Na talerzu posypuję pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Łazanki z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łazanki z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów