Łazanki z pieczarkami i czarnuszką
Kto nie zna łazanek ? Znamy i kochamy niemal wszyscy, ja od zawsze robię z pieczarkami, kapustą i chrupiącym boczkiem. W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie
Składniki / 4 osoby
- około 250 g makaronu na łazanki
- 500 g poszatkowanej białej kapusty
- 300 g obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego na małe kawałki
- duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
- łyżeczka kminku
- łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz
- Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
- Kapustę gotuję z dodatkiem kminku w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) do miękkości, odcedzam.
- Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę mała, dodaję boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawać masła. Dodaję cebulę, majeranek i czarnuszkę, smażę mieszając do czasu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
- Dodaję pieczarki, wszystko krótko smażę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
- Makaron, kapustę i całą zawartość patelni dokładnie mieszam, doprawiam i krótko podgrzewam przed podaniem. Na talerzu posypuję pietruszką. Smacznego