Łazanki z kapustą
Uwielbiam łazanki z kapustą! Zazwyczaj robię je z kapustą kiszoną, z pieczarkami lub suszonymi grzybkami, ale tym razem wypróbowałam przepis Pauli z bloga Just my delicious. Rewelacyjne wyszły!
Łazanki z kapustą
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 liście laurowe
- 1-2 duże cebule
- 200g dość chudego wędzonego boczku
- kawałek cienkiej kiełbasy
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo zmielony
Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, Całość zalać niewielką ilością wody. Ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i lekko podsmażyć, następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się wędlina zarumieni. Dodać cebulę, lekko posolić i często mieszając, smażyć, aż cebula będzie miękka.
Dobrze odciśniętą kapustę wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut.
Smacznego!