Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

Uwielbiam łazanki z kapustą! Zazwyczaj robię je z kapustą kiszoną, z pieczarkami lub suszonymi grzybkami, ale tym razem wypróbowałam przepis Pauli z bloga Just my delicious. Rewelacyjne wyszły!

Zdjęcie - Łazanki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łazanki z kapustą

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 duże cebule
  • 200g dość chudego wędzonego boczku
  • kawałek cienkiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz, najlepiej świeżo zmielony

 

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, Całość zalać niewielką ilością wody. Ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i lekko podsmażyć, następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się wędlina zarumieni. Dodać cebulę, lekko posolić i często mieszając, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Dobrze odciśniętą kapustę wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut.

Zdjęcie - Łazanki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów