Łazanki z kapustą i kiełbasą
Zapraszam na proste i treściwe danie obiadowe czyli łazanki z białą kapustą i kiełbasą. W trakcie robienia łazanek podglądałam przepis znajdujący się na stronie: " Z pierwszego tłoczenia" - link tutaj, polecam mniam:-)
Składniki na dużą ilość:-):
- 50 dag makaronu łazanki
- główka białej kapusty
- 4 liścia laurowe
- 3 kiełbasy np. śląska
- sól, pieprz
- boczek - 30 dag
- 4 cebule
Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.
Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!
Podgrzewać na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut. Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe!
Smacznego!