Łatwy piernik
Doskonałe i szybkie ciasto które każdemu wychodzi. Można je wzbogacić bakaliami i polać czekoladą , ale bez dodatków też świetnie smakuje i szybko się je robi a gości w moim domu od bardzo dawna...A gdy mamy mieć gości niezapowiedzianych napewno zdążymy zrobić to ciasto w godzinkę :-)
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1 SZKLANKA CUKRU
1 SZKLANKA OLEJU
1 SZKLANKA MLEKA
1 JAJKO
2 ŁYŻKI DOWOLNEGO DŻEMU
2 ŁYŻKI CIEMNEGO KAKAO
1 ŁYŻECZKA PRZYPRAW DO PIERNIKA (korzenne)
1 ŁYŻECZKA SODY
SZCZYPTA SOLI
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Ciasto wylać do foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok. 40-50 minut
Smacznego