Łatwe czerwone curry z kurczaka
Łatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację.
Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki wypadek zapytałam czy mają ochotę coś zjeść, w skrytości ducha licząc na to, że nie są głodni.
Ale byli głodni.
Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło.
Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw.
Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka
Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie.
Łatwe czerwone curry z kurczaka Składniki:
Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce.
Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Podaję z ryżem.
Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję w bardzo plasterki.
Do naczynia miksującego wkładam szalotki i imbir ustawiam czas 15 sekund, obroty 4-5.
Dodaję olej i pastę curry, ustawiam czas 4 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 2.
Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1.
Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut, w temperaturze 90 stopni, obroty 1-2.
Łatwe czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem.
Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na:
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Pomarańczowe curry z kurczaka
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Curry z kurczakiem i pędami bambusa
Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki wypadek zapytałam czy mają ochotę coś zjeść, w skrytości ducha licząc na to, że nie są głodni.
Ale byli głodni.
Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło.
Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw.
Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka
Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie.
Łatwe czerwone curry z kurczaka Składniki:
- około 60 dag piersi z kurczaka
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki
- 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru
- 2 zielone papryczki chili
- 3-4 liście limonki kafir
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry
Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce.
Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Podaję z ryżem.
Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję w bardzo plasterki.
Do naczynia miksującego wkładam szalotki i imbir ustawiam czas 15 sekund, obroty 4-5.
Dodaję olej i pastę curry, ustawiam czas 4 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 2.
Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1.
Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut, w temperaturze 90 stopni, obroty 1-2.
Łatwe czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem.
Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na:
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Pomarańczowe curry z kurczaka
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Curry z kurczakiem i pędami bambusa