Łatwe ciasto z gruszkami
Odkryłam ostatnio, że moje gruszki nie przetrzymają kolejnego tygodnia, postanowiłam więc wykorzystać je w możliwie najlepszy sposób. Nienawidzę marnowania żywności, a że nieszczególnie miałam ochotę w tym dniu na pieczenie, postanowiłam przygotować coś niewymagającego wiele wysiłku. Tak też powstało bardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je dosłownie w kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food, bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Łatwe ciasto z gruszkami(6 porcji)
Składniki:
- 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy
- 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę
- sok z 1 cytryny
- 75 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru lub drobnego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania
- cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm.
- Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
- W misce miksera wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder. Dodaj jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki.
- Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia.
- Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy pear cake(6 servings)
Ingredients:
- 50 g butter, melted, plus extra for the tin
- 500 g ripe pears, peeled, cored and roughly chopped
- juice 1 lemon
- 75 g plain flour
- 1 heaped tsp baking powder
- 75 g caster sugar
- 2 eggs, beaten
- 2 tbsp apricot jam, for the glaze
- icing sugar, for dusting
Preparation:
- Heat oven to 180 oC, line a 20 cm loose-bottomed cake tin with baking parchment and brush with butter.
- Place the prepared pears in a bowl, mix with the lemon juice to prevent them discolouring.
- Sieve the flour and baking powder into a bowl, adding a pinch of salt and the caster sugar. Next beat in the eggs and melted butter, and fold in the pears with their juices.
- Pour the cake mixture into the tin and bake for about 40-45 minutes or until a skewer comes out clean.
- To make the glaze, melt the apricot jam with 1 tbsp water and brush the cake, dust with icing sugar and serve!
Enjoy!