Łatwe bułki z białym makiem
Miękkie, puszyste bułeczki, idealne na śniadanie. Mają tę zaletę, że zachowują świeżość również na drugi dzień po upieczeniu. Do tego łatwo je przygotować. Piekłam je z białym makiem, tak jak Liska, ale oczywiście można go zastąpić tradycyjnym, niebieskim.
przepis - Pracownia Wypieków
szklanka = 250 ml
Składniki ( na 10 bułek ) :
ciasto :
- 2,5 szklanki mąki pszennej [użyłam typ 650]
- 3/4 szklanki mleka
- 50 ml oleju [w oryginale oliwa]
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki białego maku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
do posmarowania :
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
do posypania :
- 1 łyżka białego maku
Do miski wlać mleko, dodać oliwę, cukier i sól - wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę i lekko spłaszczyć ją dłonią. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny znacznie urosnąć.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić bułeczki na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : mokre, suche, na końcu drożdże. Włączyć program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu.