Latkes - placki ziemniaczne

Latkes - placki ziemniaczne

Zdjęcie - Latkes - placki ziemniaczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Latkes - placki ziemniaczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pół kilo startych grubo ziemniaków

średnia starta cebula

1 jajko

sól i pieprz do smaku

1 lub dwie łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Starte ziemniaki włożyłam do miski z zimną wodą. Przepłukałam a następnie odcisnęłam w papierowym ręczniku i przełożyłam do durszlaka, by odciekły.  Cebulę wymieszałam w sporej misce z jajkiem - dodałam soli i pieprzu do smaku. Następnie dodałam ziemniaki i wymieszałam. Dodałam mąki - tyle by masę troszkę zagęścić i "związać".

Niewielką porcję masy nakładałam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam na złoto z każdej strony. Tak po 3-4 minuty z każdej strony.

Pycha.

Kategorie przepisów