Lassi różane

Lassi to tradycyjny indyjski napój na bazie jogurtu. Najbardziej znaną wersją jest mango lassi, ale odmian może być bardzo wiele, np. lassi bananowe, lub niekoniecznie na słodko - lassi kokosowe. Ale moją najbardziej ulubioną wersją jest lassi różane. Po prostu przepadam za tym delikatnie różanym aromatem, idealnie oddającym klimaty orientu. Przygotowanie takiego lassi jest bardzo proste – wystarczy tylko zaopatrzyć się w wodę różaną, którą kupić można w sklepach z eko żywnością lub z kuchniami świata. Hindusi często dodają do tego lassi także odrobinę barwnika, który nadaje różowy kolor, ale według mnie to zupełnie niepotrzebne. Ewentualnie można by dodać odrobinę soku z buraka, który też ma silne właściwości barwiące, a nie zmienia znacząco smaku :)


Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LASSI RÓŻANE
(2 porcje)

  • 250ml jogurtu naturalnego,
  • 250ml mleka,
  • 1 łyżeczka wody różanej,
  • 3 łyżeczki cukru (lub do smaku),
  • mała szczypta soli,
  • opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego (ja nie dałam),
  • do dekoracji pokruszone wysuszone płatki róży lub posiekane pistacje


Zmiksować ze sobą jogurt, mleko, sól i cukier oraz opcjonalnie barwnik. Dodać wodę różaną i wymieszać. Można także dodać kostki lodu i wtedy od razu podawać, albo wstawić do lodówki (powinien być mocno chłodny).
Przed podaniem każdą porcję udekorować płatkami róży lub pistacjami.

Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lassi różane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Napój  z  orzecha kokosowego
3

Napój z orzecha kokosowego

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks
1

Switchel letnie orzeźwienie, o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu
2

Naturalnie gazowana lemoniada…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Napój z kwiatu czarnego bzu
2

Napój z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kompot z rabarbaru
1

Kompot z rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy