Lasagne pocieszające;)

Lasagne pocieszające;)

Zdjęcie - Lasagne pocieszające;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak w każdy poniedziałek, wszystkie prace domowe muszą zostać przerwane (czy zakończono je czy też nie) o godz. 19.00. Dźwięk przypominania w telefonie komórkowym oznajmia, że zbliża się najważniejszy moment w tygodniu, którego nie możemy przegapić. Składanie prania, ładowanie naczyń do zmywarki lub podlewanie kwiatów musi poczekać, bo oto my, rodzina maniaków kota Garfielda siada w rządku na kanapie przed telewizorem i zaśmiewa się trzymając się za brzuchy.
W miniony poniedziałek, punktualnie o 19.00 usiedliśmy jak zwykle na kanapie, czekamy, czekamy i ... cóż za okropny zawód! Na dobranockę puścili co innego. Ależ nam miny zrzedły!
Nie kupuję gazety z programem, bo rzadko ogląda się u nas telewizję. Gdybym miała takową gazetę, pewnie nie przyszłoby mi do głowy sprawdzić tak oczywistą rzecz jak poniedziałkowa bajka;)
Na pocieszenie załamanej rodzinki następnego dnia zrobiłam na obiad ulubione danie kota Garfielda - lasagne siedmiowarstwowe:) Mieliśmy ucztę jak się patrzy!
Sos bolognese zrobiłam ze swojego przepisu. Wzorowałam się na lasagne Atiny, u której znalazłam sposób przyrządzania.

Zdjęcie - Lasagne pocieszające;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lasagne siedmiowarstwowe

1 porcja sosu bolońskiego
7 gotowych płatów lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania) moje miały wymiary 17x8 cm
1 porcja sosu beszamelowego
1 łyżka masła do położenia na górze dania
200 g świeżo startego sera żółtego (użyłam sera Edamskiego)

Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy.

Składniki na sos boloński:
40 g bekonu pokrojonego w kostkę
1 posiekana cebula
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 drobno starta mała marchewka
1 gałązka selera naciowego pokrojonego w małą kostkę
0,5 puszki pomidorów bez skórki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/4 szkl. mleka
sól

Na dużej patelni z pokrywką usmażyć bekon (ja nie daję tłuszczu do smażenia, ale jak bekon jest bardzo chudy, to troszeczkę trzeba dać). Dodać cebulę. Gdy się zarumieni dodać mięso mielone i mieszać drewnianą łyżką rozdrabniając mięso. Gdy mięso się podsmaży dodać marchew i seler. Wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.
Do miski wrzucić pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy i mleko. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać powstały sos pomidorowy do mięsa, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 30 min. Posolić do smaku.

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
250 ml mleka
0,25 szklanki mąki
sól, gałka muszkatołowa


Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wymieszać przygotowane sosy. Zostawić na talerzyku 2-3 łyżki beszamelu. Będzie później potrzebny. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem (ja użyłam keksówki o wymiarach 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia - idealnie się sprawdziła, bo zapiekanka dobrze trzymała kształt). Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Ja dawałam jakieś 3 łyżki nadzienia na każdy płat. Posypać serem i położyć następną warstwę płatów. Ostatnią warstwę stanowi płat makaronu. Polać beszamelem z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła.
Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.

Kategorie przepisów