Lasagne czekoladowo - miętowa
Dzisiaj pyszny deser - Lasagne czekoladowo - miętowa! Bardzo orzeźwiająca i bardzo ciesząca oko :) Ten deser na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Deser jest prosty i szybki :-) Smak kremu możemy modyfikować, zamiast mięty możemy dać ekstrakt waniliowy albo zamiast bitej śmietany dać mus owocowy, też będzie pyszna :-) Deser bardzo polecam!
Składniki na ok. 5 porcji:
- 3-4 tabliczki gorzkiej czekol ady
- 400-500ml śmietanki 36%
- kilka gałązek mięty + kilka listków do dekoracji(w zależności jak intensywny smak kremu chcemy uzyskać)
- owoce jagodowe (maliny, borówki, jagody, jeżyny, truskawki)
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na jakąś płaską sztywną powierzchnię (najlepiej na tacę) wyłożyć papier do pieczenia. Moja taca miała wymiary 35x35 cm. Wymiary mogą być inne, czym większą weźmiemy tacę tym nasze płaty czekoladowe będą cieńsze. Czekoladę wylać na tacę z papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Następnie pokroić płat czekolady na wmiarę równe kwadraty (moje miały ok. 6cmx6cm).
Najlepiej kroić ostrym dużym nożem maczanym w gorącej wodzie. Podczas krojenia polecam wsadzić tacę do lodówki, ponieważ czekolada zacznię się topić. Kwadraty czekoladowe wsadzić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Listki mięty posiekać bardzo drobno, dodać do śmietany i wymieszać. Deser składamy prosto przed podaniem! Krem możemy trzymać ok. 5h, nie dłużej!
Złożenie deseru:
1. Talerz polecam udekorować musem malinowym*. Ja mus wlałam do tutki, ale polecam wlać do rękawa cukierniczego z malutką dziurką lub poprostu udekorować łyżeczką.
*Mus malinowy: maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
2. Na talerz położyć pierwszy blat czekoladowy.
3. Nałożyć trochę kremu rękawem cukierniczym z tylką w kształcie gwazdki lub łyżką.
4. Położyć kilka owoców i przykryć kolejnym blatem.
5. Wykonać krok 3. a następnie 4. 6. Zrobić mały kleks z kremu, położyć kilka owoców i listek mięty.
Smacznego! :-)