La Sbrisoletta
Rodzaj włoskiego jabłecznika.Smakuje jak... kruche, maślane ciasteczka przełożone masą jabłkową, dosłownie!
Warstwa jabłek jest lekko kwaskowa, co idealnie komponuje się ze słodyczą ciastek.Pyszne ciasto w stylu crumble, zdecydowanie godne polecenia.
Składniki na ciasto:(przepis znaleziony na blogu cukiernicze kreacje charlotte)
- 200 g mąki [u mnie krupczatka]
- 200 g kaszy manny
- 200 g cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- torebka drożdży suszonych
Na nadzienie:
- 800 g jabłek
- 1 łyżka rodzynek sułtanek
- 1 łyżeczka rumu [u mnie wódki]
- 1 łyżeczka orzechów piniowych [u mnie łyżka arachidowych]
- szczypta cynamonu
- starta skórka z jednej cytryny
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- masło do wysmarowania tortownicy (20 g) [wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia]
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, mannę, cukier, masło w kawałkach i sól. Całość wyrabiamy koniuszkami palców, rozkruszamy dłońmi, mieszamy bez wygniatania, aby otrzymać ciasto o konsystencji wielu małych grudek. Można też pomóc sobie robotem kuchennym. Przygotowujemy nadzienie namaczając w alkoholu rodzynki, ścierając obrane jabłka na dużych oczkach tarki, dodając posiekane orzechy, szczyptę cynamonu i startą skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy odciśnięte i posiekane rodzynki. Tortownicę smarujemy masłem [lub wykładamy papierem do pieczenia], wysypujemy połową ciasta tak, aby zachodziło na brzegi formy. Wykładamy nadzienie jabłkowe i posypujemy pozostałą ilością ciasta. Wierz lekko wyrównujemy i polewamy żółtkiem roztrzepanym w szklance mleka. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku na 190 stopni 45 minut.
"zjedz mnie"
P.S. Jeśli niczego nie pomyliłam, La Sbrisoletta to rodzinny przepis jednej z włoskich rodzin. W 2006 roku wystartował on w pewnym konkursie (Famiglia Cristiana), wygrał i odgórnie nadano mu właśnie taką nazwę. W rzeczonej rodzinie uchodzi za Ciasto Rosy. Wnuczka Rosy podzieliła się później przepisem z autorką jednego z włoskich blogów kulinarnych i tak trafił do sieci. Lubię tak poszperać w necie :) Klik.
przepis dołącza do akcji w kategorii dolci e un caffé