Kwitnący tulipan
Szybkie i proste ciasto babkowe o wdzięcznej nazwie kwitnący tulipan, polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
około szklanki cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
6 jajek
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2 czubate łyżeczki kakao
1/2 szklanki maku
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy
cukier puder do posypania lub lukier
szczypta soli
margaryna i bułka tarta do formy
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku oraz na przemian po łyżce oleju i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli, wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę do babki, dokładnie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część wymieszać z przesianym kisielem, drugą z przesianym kakao, trzecią z makiem a ostatnia ma pozostać biała.
W formie babkowej wyłożyć nieregularnie warstwami wszystkie części ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, stopniowo zwiększać temperaturę do 200 stopni C. Piec 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!