Kwadraciki dyniowe

Kwadraciki dyniowe
Jak pogodzić chęć poprawienia figury przed wakacjami z przemożną ochotą na słodycze? No, właściwie to chyba się nie da. Można jednak próbować zagłuszać wyrzuty sumienia ciastem, które bazuje na razowej mące, płatkach owsianych i dyni, za to bez dodatku tłuszczu. Naprawdę, wyszły nadspodziewanie dobre. Komuś, kto lubi miękkie, "gnieciuchowate" ciasta, dynię i nie przeszkadzają mu "farfocle" (czyt. wiórki kokosowe i płatki), na pewno przypadnie do gustu :)
Przepis znalazłam u Arabeski i leciutko go zmodyfikowałam.
Do ciasta użyłam puree z pieczonej dyni, które zrobiłam jesienią i zamroziłam :)

Zdjęcie - Kwadraciki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KWADRACIKI DYNIOWE
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
2/3 szklanki cukru (dałam brązowy),
1 jajko,
400g puree dyniowego,
pół szklanki musu jabłkowego,
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
płaska łyżeczka zmielonych goździków,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1 łyżka miodu

Wymieszać razem cukier, jajko, mus jabłkowy i puree z dyni. Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25 x 30cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut.
Ciepłe ciasto posmarować lekko miodem, posypać pozostałą łyżką wiórków. Po całkowitym ostudzeniu pokroić na kwadraty.

Kategorie przepisów