Kuskus ziołowo-cytrynowy
Kuskus jest fajnym i szybkim do przygotowania dodatkiem do obiadu, ale jeśli trochę znudził się Wam jego nieco neutralny smak, warto podkręcić go ziołami i cytryną – tak, jak robią to Marokańczycy. Tak przygotowany kuskus jest bardzo, bardzo smaczny. Pasuje zwłaszcza do potraw z grilla – ja podałam go do szaszłyków po marokańsku.
KUSKUS ZIOŁOWO-CYTRYNOWY
(2 porcje)
100g kuskusu,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej cebulki dymki,
1 niepełna łyżeczka skórki startej z cytryny,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 łyżka soku z cytryny
Na średnim ogniu rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać kuskus i przyprawy, smażyć około minuty, mieszając. Dodać bulion (powinien sięgać ok. 0,5cm ponad powierzchnię kuskusu), zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na ok. 10 minut, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec spulchnić widelcem.
(przepis z blogu Grumków)