Kuskus po marokańsku

Kuskus po marokańsku
Jeśli znudził się Wam zwykły kuskus podawany jako dodatek do obiadu, polecam tę marokańską wersję, wzbogaconą o bakalie i aromatyczne przyprawy. Świetnie pasuje do dań z grilla, bez względu na to, czy będzie to kawałek mięsa, czy pieczone warzywa.

Zdjęcie - Kuskus po marokańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KUSKUS PO MAROKAŃSKU
(na 6 porcji)
1,5 szklanki kuskusu,
1 nieduża cebula,
1 ząbek czosnku,
½ szklanki migdałów bez skórek,
½ szklanki pokrojonych suszonych daktyli,
1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli,
1/3 szklanki rodzynek,
1,5 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub szczypta sproszkowanego),
½ łyżeczki kuminu,
½ łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki oliwy

Migdały lekko podprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kumin, cynamon, imbir i kurkumę. Smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojone daktyle, morele, rodzynki i migdały . Dokładnie wymieszać.
Kuskus zalać w misce bulionem i przykryć. Po 5-10 minutach, gdy już wchłonie cały płyn, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy oraz podsmażoną cebulę z przyprawami i bakaliami. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wszystko dokładnie wymieszać.


(przepis od miciuni)


Zdjęcie - Kuskus po marokańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus po marokańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów